sunnuntai 26. huhtikuuta 2015

Sara La Fountainin vaahterasiirappiunelma


Sunnuntai kahvelle tuli pyöräytettyä tämmöinen kaakku, joka nautittiin terassilla kukkien keskellä :D Tilapäisesti terassi toimii kukkien säilytys paikkana, kunnes ulkona alkaa ilmat olemaan niille suotuisammat. Ja saa kukkapenkin tehtyä :D Oikein herkullinen ja mehevä kakku oli. Itse käytin vuokana pyöreää reunavuokaa, jonka säädin noin 22 cm:n kokoiseksi. Törppö vaan ei muistanut kätevää vinkkiä: laita foliota tukkeeksi ettei taikina valu alhaalta pellille :D Ja niinhän siinä kävi, että taikinaa vähän valui pellille... Kakku kuitenkin tuli ja kahvit saatiin :)


Ohje löytyi Jensenin kiusaus -blogista ja on kopsattu suoraan sieltä. Kuorrutteesta tuli mulla aika juokseva. En tiä oliko jonkinlaista muunlaista siirappia käytetty mutta jos haluat siitä jämäkämpää, kannattaa laittaa tomusokeria vielä enemmän.

Vaahterasiirappiunelma
Kakkutaikina:
200 g huoneenlämpöistä voita
3 dl sokeria
3 munaa
2 tl vanilja-aromia
2 1/2 dl kermaviiliä
5 1/2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1/2 tl soodaa
1/2 tl suolaa

Murotaikina:
1 1/2 dl hienoa ruokosokeria
1 dl vehnäjauhoja
2 tl kanelia
ripaus suolaa
3 rkl voita

Kuorrutus:
2 dl tomusokeria
1 dl vaahterasiirappia

Kun alat hommiin, varmista, että käyttämäsi vuoka on tarpeeksi iso. Taikina ei saa nousta lähes yläreunoille, koska kakku nousee reilusti.

Vaahdota voi ja sokeri sähkövatkaimella. Kun seos on kuohkeaa, lisää munat yksitellen edelleen sekoittaen. Lisää tämän jälkeen vanilja-aromi ja kermaviili ja sekoita hyvin. Sekoita erillisessä kulhossa jauhot, leivinjauhe, ruokasooda ja suola erillisessä kulhossa hyvin keskenään. Lopuksi sekoita kuivat aineet voi-sokeri-seokseen.

Valmista seuraavaksi murotaikina. Mittaa kulhoon ruokosokeri, jauhot, kaneli, suola ja voi. Nypi ainekset sormilla sekaisin. Kaada puolet kakkutaikinasta voideltuun, pyöreään, irtopohjaiseen kakkuvuokaan ja ripottele taikinan päälle puolet murotaikinasta. Kaada päälle loput kakkutaikinasta ja viimeiseksi kerrokseksi loput murotaikinasta. Laita kakku uuniin 180 asteeseen 50-60 minuutiksi (itse pidän 50 minuuttia).

Kun kakku on kypsä, anna sen jäähtyä ja tee kuorrutus sillä välin. Sekoita tomusokeri ja vaahterasiirappi tasaiseksi seokseksi. Levitä seos veitsellä tasaisesti jäähtyneen kakun pintaan, tai jos teet kuorrutuksesta valuvampaa, valuta kakulle. Voit myös koristella kakun pursottamalla. Kaada silloin tomusokeriseos pieneen pakastepussiin, josta on poistettu pieni kulma saksilla. Näin saat siitä kertakäyttöpuristimen.

6 kommenttia:

  1. Oi, nyt iski kakkunälkä...iltapa on vaarassa unohtua !
    Terkuin nami-hiiri

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pikkuveli kävi "iltapalalla" :) Pitänee käydä pieni oma lenkki, kun on toipilaan kanssa käynyt tössyttelemässä :)

      Poista
  2. Kuulostaapa tosi herkulliselta! Nam!

    VastaaPoista
  3. Ai kun kivan oloinen ohje, täytyy napata mukaan ja kokeilla joku päivä!

    VastaaPoista

Kiitos kommentista ♥